Hopp til hovedinnhold

Sirkulær Frokost: Resirkulert plast til matemballasje

Dato: 14.06.2022 | Klokkeslett: 08:30-09:30 | Sted: Frokostmøte på MS Teams

Denne gang satte vi søkelyset på ulike aspekter av resirkulert plastemballasje til matkontakt. Frokosten ble gjennomført med 63 deltakere. Gikk du glipp av frokosten? Se opptak ved å klikke på knappen nedenfor:
En av de mest effektive tiltakene for å redusere bruk av ny plast i emballasje er å benytte resirkulert plast. Omtrent 1% av all plastemballasje til mat som resirkuleres går til ny matemballasje. Resten blir resirkulert til plastråstoff med lavere kommersiell verdi. Dette er et stort ressursproblem fordi matemballasje utgjør ca. 70% av all forbrukeremballasje, og det meste av dette er plast. Hvis en større andel av den plasten kan resirkuleres til ny matemballasje vil det kunne gi en betydelig ressursbesparelse og lavere klimautslipp.

EU foretrekker i sin plaststrategi mekanisk gjenvinning fordi det bl.a. er mer materialeffektivt og krever mindre energi enn kjemisk gjenvinning eller pyrolyse. Det kommer derfor nye reguleringer fra EU-Kommisjonen og korresponderende sikkerhetsvurderinger fra EFSA (European Food Safety Authority) som skal bidra til økt bruk av resirkulert plast til matkontakt.

Til å belyse dette temaet hadde vi med oss Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver Mattilsynet, Generalsekretær Jens Kathmann fra SCS – Styrenics Circular Solutions og sekretariatsleder i Emballasjekonvensjonen Isabell Urdahl Lien fra Nofima i Ås.